Skogsfloating: Om goed te kunnen zweven, moet je goed verankerd zijn

Afgelopen vrijdag was ik deelnemer aan een wel heel bijzondere training: ik werd namelijk getraind om zelf skogsfloating trainingen te mogen geven! Deze bijzondere installatie komt uit Zweden en is uniek in Nederland. Het zijn geen hangmatten, maar een soort zwevende stoelen, geplaatst in een cirkel. De bedoeling is dat je in de skogs (Zweeds voor ‘stoelen’) gaat vergaderen, een inspiratiesessie, heisessie of ‘gewoon een goed gesprek’ hebt. Het vergt even wat voorbereiding (je maakt echt ‘je bedje’ op en wordt toegedekt met een dekentje!) en wat balanceren, maar dan lig je. En dan ga je vanzelf voelen, en denken, maar vooral voelen: “Ja, dít is hoe liggen bedoeld is!”fullsizeoutput_3177jpeg

Hoe dit voelt? Fan-tas-tisch! Eén van mijn mede-cursisten beschreef het als ‘het gevoel alsof je in de baarmoeder zit’, en ook een vriendin benoemde dit direct toen ik het aan haar beschreef. Beter kan ik het niet uitleggen.  

Omdat de skogs op een ontzettend bijzondere plek staan, midden in de prachtige bossen rondom Kapellerput in Heeze, is dit een ervaring die al je zintuigen beroert: Je hoort de vogels, insecten en het geruis van de wind door de bomen, ruikt de aardse geur van gevallen naalden, takken en paddenstoelen, en ziet de bomen en takken, honderd tinten groen, geel, rood en bruin, zachtjes wiegend in de lucht.  

Nu is het niet de bedoeling dat je met zijn allen naar de skogs wandelt, erin duikt en gaat liggen zweven, nee, de ervaring begint al bij de reis ernaartoe. Je moet er namelijk best een stukje voor wandelen. Een onmisbaar deel van skogsfloating is, dat je in de wandeling ernaartoe al in de juiste mindset komt: Helemaal in het hier en nu. Weg van je smartphone, je mailbox, je huishouden. In de cirkel van de skogs is geen ruimte voor tijd. Je bent even helemaal jij, alleen maar jij. Een unieke ervaring van moeiteloos héél dicht bij jezelf zijn, en ook in verbinding met de anderen in de kring.

Pas als je in deze mindset bent, kan de vergadering, inspiratiesessie, teamsessie enzovoort, inhoudelijk beginnen. En verhip; de liggende houding, het gevoel van zweven, de omgeving en het feit dat allen letterlijk op gelijke hoogte met elkaar liggen in een kring, doet iets met het vertrouwen, het respect, en de kwetsbaarheid die mensen durven te laten zien.  

fullsizeoutput_3174jpeg

De palen waaraan de skogs hangen, zitten stevig, met beton, in de grond verankerd.

Hence the title.  

 

Heb je zin gekregen om deze unieke ervaring te beleven? Neem dan contact met me op via marlie@involve-ethics.nl