Een middag Ethiek bij Hofmeier

Hofmeier: Seminar Ethiek & Soft Controls, donderdag 22 november 2018

Over kalkoenmoeders, olifantenpaadjes, belletje trekken en een taartschep. Een middag Ethiek bij Hofmeier


“Meer dan cijfers” is de slogan die Hofmeier dient te onderscheiden van andere financiële en organisatorische dienstverleners, en als je een seminar over Ethiek & Soft Controls organiseert dan ben je inderdaad aardig op weg naar wat er schuilgaat achter die cijfers. Involve Ethics was erbij en levert kritiek. Dit is de shortread, voor de longread, klik hier.

Het publiek bestond veelal uit (financiële) professionals werkzaam bij woningcorporaties, een sector die nog wel eens flink in de belangstelling staat. Ook het merendeel van de sprekers heeft zijn sporen verdiend in de wereld van de woningcorporaties en/of financiële wereld, en dit is direct het grootste punt van kritiek op een inhoudelijk sterk seminar. Het is namelijk heel lastig om een veelomvattend en abstract concept als ethiek op een onafhankelijke wijze onder de aandacht te brengen. Gecombineerd met ‘soft controls’ (een concept waarover ook nog geen volledige consensus bestaat) dreigt het gevaar van een (te) eenzijdige benadering. Gelukkig trapt Gert de Jong, docent aan de HvA de middag af met een ouderwetse spoedcursus aristoteliaanse deugdethiek - de filosoof in mij was blij. Gert werkt met zijn onderzoeksgroep aan een tool voor het meetbaar maken van soft skills in het MKB; een paradoxaal gegeven dat hij zelf ook onderkent. het is de vraag vanuit de professionele markt en vanuit de wetenschap dat alles meetbaar wordt gemaakt - maar in hoeverre ethisch handelen en moraliteit zich meetbaar laten maken, blijft een heet hangijzer. Alle (neuro-)wetenschappelijke benaderingen ten spijt, laat ethiek, ons geweten, onze overtuigingen en ons gedrag zich nu eenmaal niet vangen in cijfers en modellen. Dat maakt het sturen op ethisch gedrag ook zo lastig: het tot stand brengen van de juiste omstandigheden plus het blijvend aanspreken van de intrinsieke motivatie bij mensen om het juiste te doen. Het lijkt een simpele formule, maar dat is het niet.
Toch geven Gert en de overige de sprekers van de middag, Gert-jan Spenkelink, Frans Bovenschen, Karin Rosielle en Grethe van Geffen een groot aantal bruikbare tips en tricks om ethiek en soft controls op een concrete manier in je organisatie te integreren. Ook zo benieuwd? Lees het volledige artikel hier.

Marlie van der Heijden is bedrijfsethicus en oprichter van Involve Ethics. Met haar scherpe analyses en onconventionele oplossingen is zij een meewerkend sparring partner op niveau.