Meer weten: workshops zorg en welzijn

Je wilt graag meer weten over de workshops van Involve Ethics voor zorg en welzijn. Hartstikke leuk! Je kunt een mailtje sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Lees eerst nog even de veel gestelde vragen hieronder, wie weet staat je antwoord er al tussen.

Worden de workshops volledig verzorgd?
Ja, het is mogelijk om de workshops door Involve Ethics geheel te laten verzorgen. Het enige dat je hoeft te doen, is zorgen dat er deelnemers zijn en een zaal incl. groot scherm beschikbaar is. Wij verzorgen dan de rest. Dit is de full-service variant en wordt veel gekozen door organisaties die zelf geen ethicus, geestelijk verzorger(s) of aanverwante professionals in dienst hebben, of die gewoon eens 'vers bloed' willen als trainer.

Wij hebben zelf professionele capaciteit, kunnen we de workshops zelf verzorgen?
Het is mogelijk om intern eigen personeel te laten scholen om deze workshops te verzorgen. Involve Ethics traint deze medewerkers zodat ze op hun eigen manier onze workshops kunnen aanbieden in de eigen organisatie.
Voor deze trainers bieden wij bovendien een exclusieve online community waarbinnen ze continu up-to-date kunnen blijven en ervaringen kunnen uitwisselen met de andere trainers die deze workshops verzorgen.

Voor wie zijn de workshops geschikt?
De workshops worden ontwikkeld met een specifieke doelgroep in het achterhoofd. Een workshop voor mantelzorgers, is in principe bedoeld voor mantelzorgers. Uiteraard kan een mantelzorger tegelijk ook zorgprofessional zijn.
De workshops voor mantelzorgvriendelijke & duurzame HRM organisaties zijn bedoeld voor managers en leidinggevenden om meer inzicht te krijgen in hoe je je medewerkers kunt helpen de balans in hun leven te bewaren.

Bij de aanvraag voor een workshop wordt altijd goed gekeken voor welke doelgroep de specifieke workshop gepland wordt.
De praktische workshop (Lifehacks) is inhoudelijk heel snel en gemakkelijk toe te passen door diverse doelgroepen.

Wat kost het?
We bieden maatwerk. De prijs is dus altijd in overleg.

Wat is het verschil met andere workshops en methodes in de zorg, zoals moreel beraad?
Een moreel beraad is een gesprekstechniek die vaak wordt toegepast door zorgprofessionals onderling om samen tot een besluit te komen over wat er moet gebeuren. Het beraad is casusgestuurd: het gaat over een zeer specifieke vraag. Er wordt gezocht naar een antwoord: wat moeten we nu doen? De nadruk ligt op moraliteit: wat kan en mag wel, en wat niet.

De workshops van Involve Ethics hebben niet moraliteit als uitgangspunt, maar ethiek. Ethiek is meer overkoepelend: het bevraagt de moraal en stelt deze (tijdelijk) op losse schroeven. We gaan niet op zoek naar een antwoord op de vraag "wat moet ik doen in deze situatie?" We gaan met elkaar het gesprek aan en verkennen daarmee (in een breder perspectief) wat onze moraal is: wat we vinden dat we zouden moeten doen. Dit doen we om uit te komen bij ons gevoel: hoe voelen we ons bij onze moraal en onze gedachten daarover? Kunnen we daar iets mee? Het antwoord is JA! Dat kunnen we! Er is in de workshops ook zeker aandacht voor wát we er dan mee kunnen (om gelukkiger te worden).

Welke methodes hanteren jullie?
De gespreksmethodes en werkvormen die we gebruiken zijn gebaseerd op inzichten uit de filosofie, psychologie en pedagogiek. Ze worden op een toegankelijke en praktische manier uitgelegd en toegepast zodat ze voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn. De nadruk ligt echt op het doen, en niet op begrippen en theorie. De workshops van Involve Ethics zijn altijd voorzien van voorbeelden uit het echte, recente leven. Wij zitten bovenop de actualiteit en doen zelf onderzoek naar de behoeften van de doelgroep. Daardoor kunnen we specifieke, eigentijdse situaties als voorbeeld nemen.

Wij willen een workshop over een specifiek onderwerp dat er niet tussen staat. Ontwerpen jullie ook op verzoek?
Jazeker. In feite zijn al onze workshops ontworpen op verzoek van (welzijns-)organisaties die iets wilden aanbieden dat leerzaam, uniek, vernieuwend en inspirerend is. Bovenal vinden wij het belangrijk dat de workshops en hetgeen er geleerd wordt toegankelijk, begrijpelijk en praktisch bruikbaar is. Als jullie verzoek hiermee te verzoenen is, dan werken we graag samen aan een nieuwe workshop!